![מתוך "Mindhunber" (צילום: Patrick Harbron, באדיבות Netflix)]()
אתם ודאי מכירים את חניבעל “הקניבל” לקטר, דמות הפסיכופט הפיקטיבי, שהפך לסנסציה קולנועית עם ההצלחה המסחררת של “שתיקת הכבשים” מ-1991. הסופר שעומד מאחורי הדמות, תומס האריס, ביסס את לקטר על רוצח אמיתי אותו הוא ראיין בשנות ה-60, ויתכן ושאב השראה מעוד כמה רוצחים סדרתיים.
ארגון ה-FBI אותו מציג האריס נראה כמיומן ביותר בטיפול ברוצחים מהסוג הזה, אבל ב-1981, כשיצא “דרקון אדום”, הספר הראשון בו הופיע לקטר, כל זה היה חדש מאוד ל-FBI. כי ב-1977, רק ארבע שנים לפני זה, ההגדרה של “רוצח סדרתי” בכלל עוד לא הייתה קיימת. “צייד המחשבות” (Mindhunter) שמשודר כעת בנטפליקס מספר על ה-FBI הזה, הארגון השמרני שעבר מהפכה מוחלטת, בגישה שלו ללוחמה בפשע.
העלילה
ג’ונת’ן גראף (Jonathan Gruff) משחק את הולדן פורד, סוכן FBI צעיר, מומחה לניהול משא ומתן עם חוטפים. למרות שפורד מצטיין במשא ומתן, את רוב זמנו בסוכנות הוא מבלה בקוונטיקו, האקדמיה של ה-FBI, שם הוא מלמד את הסוכנים העתידיים כיצד לנהל משא ומתן איכותי ובטוח. הולדן לא במקרה טוב במה שהוא עושה – הוא אמפתי, והוא מבין לליבם של החוטפים. הוא רוצה להבין מה עובר עליהם יותר טוב, מה מתרחש בתוך ראשם, ומה מוביל אנשים נורמטיבים למראה לפשוע. הוא מתעניין בזה יותר מדי, למעשה, כי הממונים עליו בסוכנות כבר עייפים מהשאלות שלו, וחשדניים כלפי שיטות הלימוד החדשות שהוא מנסה לפתח.
בשביל להעסיק אותו, ולהרחיק אותו מהעוצרים בקוונטיקו, מחליט ראש המחלקה של פורד לצוות אותו לסוכן המיוחד ביל טנץ’, אותו משחק הולט מקאלאני (Holt McCallany). טנץ’ עצמו מבקש את ההעברה, למעשה, שכן הוא גם שמע על הסקרנות הלא בריאה של פורד, והוא דווקא רוצה לנצל אותה. טנץ’ נוסע ברחבי ארצות הברית כדי להעביר הדרכות בתחנות משטרה, על איך להתמודד עם פושעים. והפשע בעולם מתחיל להשתנות.
בעבר, עיקר הפעילות של ה-FBI הייתה בלתפוס גנגסטרים. עכשיו, בשנות ה-70, הפשע המאורגן הוא כבר לא מה שהיה, אבל הארגון עדיין לא הצליח להתאים את עצמו למציאות החדשה, בה צצים עוד ועוד מקרים של רוצחים, בעלי מניעים לא מובנים. בולט במיוחד המקרה המחריד של צ’ארלס מנסון, שה”משפחה” שלו, כת פנאטית של צעירים שעקבו אחריו, רצחה בשמו מספר אנשים. טנץ’ רוצה לעזור לשוטרים פשוטים ללמוד להתמודד עם מפלצות כאלה, והוא מאמין שפורד, שניגש אל הפושעים ממקום של הבנה, של סוציולוגיה ופסיכולוגיה, ולא רק קרימינלוגיה, יוכל לתת לשוטרים האלה עצות טובות. על הדרך, יהיה אתו בחור צעיר שיסחוב בשבילו את המקרן.
טנץ’ ופורד מוצאים את עצמם נקלעים לא פעם למצבים, בהם השוטרים המקומיים מבקשים מהם עזרה, בפתרון פשעים קשים לפיצוח. ובסיטואציות האלה, פורד מתחיל לפרוח, ולפתח שיטה שלמה לזיהוי והבנה של הפושעים האלה. ההבנה וההזדהות אתם, כמובן, לא מוצאת חן בעיני אף אחד ממקורביו, כולל טנץ’ עצמו, שרואה כיצד השותף הצעיר שלו מאבד את המצפן המוסרי שלו בהדרגה.
דמויות שקשה לחבב ואי אפשר לשנוא
את הדבר הבא כנראה תשמעו על “צייד המחשבות” לא מעט – הולדן די בלתי נסבל. אבל אין שום ספק בליבי שזה מכוון לחלוטין. למעשה, מפרק לפרק, תגלו שאין אף דמות בסדרה שאפשר באמת לאהוב, במאה אחוז, בלי משהו שיפריע לכם לאהוב אותה. ובכל זאת תמצאו את עצמכם מחבבים את טנץ’, משועשעים מבת הזוג של הולדן, וגם מזדהים עם הולדן עצמו, אותו אנחנו מלווים לאורך הסדרה כולה.
בגלל שאנחנו כל כך אמביוולנטים לגבי כולם, הרבה יותר קל לנו להזדהות עם הדמויות האחרות בסדרה – אלה של הרוצחים. טנץ’ והולדן פוגשים כמה טיפוסים מאוד לא נעימים, בלשון המעטה, אבל אנחנו רגילים כבר לעקוב אחרי דמויות שאנחנו לא לגמרי מאוהבים בהן. נדמה לכם שהקפיצה מסוכן FBI פוץ וגאוותן, לרוצח סדרתי שמספר בנונשלנטיות על המעשים המגונים שהוא ביצע בגופות של קורבנותיו, היא קפיצה גדולה? ובכן, היא לא גדולה עד כדי כך.
כי בינינו לבין הדמויות בסדרה נוצרת מידה של ריחוק. וכמו הולדן, אנחנו מחפשים בעירנות מוגברת, עם מי אפשר להזדהות, ומה אפשר ללמוד מהם. והאנשים האלה, מהם הולדן לומד, ומהם אנחנו גם לומדים בהשלכה, הם אנשים מרתקים. אנחנו לא נאהב אותם, אבל אנחנו בהחלט נרצה לראות עוד מהם על המסך.
![מתוך "Mindhunber" (צילום: Merrick Morton, באדיבות Netflix)]()
מתוך “Mindhunber” (צילום: Merrick Morton, באדיבות Netflix)
בין סדרת דרמה לסדרת מתח בלשית
מה שהכי מעניין ב”צייד המחשבות”, זו החלוקה שהסדרה עושה בין שתי סדרות שונות, בפועל. אחת היא הסדרה שגיבורה הוא הולדן פורד, סוכן צעיר שנלחם במערכת מיושנת, כי הוא רוצה לשפר אותה. בנוסף, הוא גם מוצא את הרוצחים הסדרתיים מרתקים, ומפתח מידה לא בריאה של הערצה אליהם. זהו סרט דרמה פסיכולוגי, שנכנס למעוזות האפלים של נפשו של הגיבור.
הסדרה השנייה היא סדרה על זוג סוכנים, פורד וטנץ’, שמטיילים ברחבי ארצות הברית ופותרים תעלומות מסתוריות. זוהי סדרת מתח בלשית לכל דבר, בה אנחנו נתקלים במקרים מזעזעים, וצופים בגיבורים מפתחים שיטה חדשה שלא הייתה קיימת לפני כן, שבעזרתה הם מאתרים ותופסים את הרוצחים האלה.
שתי הסדרות לא רעות בפני עצמן, אבל הכוח של “צייד המחשבות” נמצא במפגש ביניהן. לפעמים, “צייד המחשבות” אלימה להחריד ומעוררת פלצות. לפעמים, היא דווקא שקטה ואיטית כל כך, שאתם שומעים את פעימות הלב של עצמכם. והיא כל הזמן קופצת בין שני המצבים האלה, ומכניסה את הצופים למעין טראנס, בו אנחנו מרותקים לחלוטין.
זו לא סדרה שעשויה על טהרת האלימות, בשום פנים ואופן – רוב האלימות הקשה נצפית דרך תמונות של קורבנות לאחר המעשה, ודרך סיפורים שהדמויות מספרות. נדמה שהסדרה בכוונה חוטאת נגד עקרון ה-show, don’t tell עליו גדל כל קולנוען, כשהיא מסרבת להראות לנו את הרציחות, ושוב ושוב מספרת לנו עליהן. זאת מכיוון שאנחנו חווים את זה כמו שהולדן חווה את זה – מרוחק, כסיפור מרתק על משהו שאנשים בשר ודם עשו, משהו שקשה מאוד להאמין בו. ובזכות זה, ההחלטה לספר את הסיפורים ככה רק מוסיפה עוד לסדרה, בעצם, והופכת אותה למותחן איכותי, במקום למרחץ דמים מיותר.
![מתוך "Mindhunber" (צילום: Patrick Harbron, באדיבות Netflix)]()
מתוך “Mindhunber” (צילום: Patrick Harbron, באדיבות Netflix)
בשורה התחתונה
למרות ש”צייד המחשבות” היא סדרה איטית למדי, היא מרתקת לכסא ולא מרפה. היא נהדרת כדרמה תקופתית, שמציגה תיעוד בדיוני המבוסס על מקרים אמיתיים, של איך סוכנות ה-FBI הפכה למה שאנחנו מכירים מקולנוע מאוחר יותר. וכמותחן בלשי, היא מצליחה להדיר שינה מעינינו, עם סיפורי הזוועות עליהם אנחנו שומעים, וצופים בשני הבלשים המבריקים פותרים אותם בהדרגה.
אין אקשן ב”צייד המחשבות” – אין מרדפי מכוניות או קרבות אקדחים, ובכל זאת, אתם תרגישו לא פעם איך הדופק שלכם גובר והמצח מתכסה בזיעה קרה, כמעט כאילו הרוצחים האלה נמצאים אתכם בתוך הבית. טד באנדי, אחד מהרוצחים הסדרתיים הכי מתוקשרים בכל הזמנים, אמר פעם ש”אנחנו הבנים שלכם, הבעלים שלכם, אנחנו בכל מקום. ומחר יהיו לכם עוד ילדים מתים”. ו”ציידי המחשבות” מעבירה את התחושה הזאת בצורה מושלמת הרבה יותר, מכמעט כל סרט או סדרה אחרים, שאי פעם עסקו ברוצחים סדרתיים.
“צייד המחשבות” זמינה בלעדית בשירות הצפיה הישירה של נטפליקס (Netflix).